Cultuur Inclusief

Ben je een culturele professional, beleidsmedewerker cultuur, vrijwilliger van een erfgoedorganisatie of een amateurkunstgroep? Tijdens Cultuur inclusief op vrijdag 2 juni 2023 van 09.30-16.00 uur in The Movement (Slachthuisstraat 111, Roermond) laten we zien hoe je fysieke, financiële en sociale drempels voor cultuurdeelname kunt verlagen. Laat je inspireren en vooral ook verrassen tijdens deze provinciale bijeenkomst.

Programma

Keynote Sarita Bajnath

Tijdens de interactieve lezing ‘Culturele Sensitiviteit: hoe kijken wij naar afkomst?’ gaat keynotespreker Sarita Bajnath met de aanwezigen aan de slag met vragen zoals ‘Wat is cultuur?’ en ‘Wat is afkomst?’.

Deelsessies in de ochtend

Hoe maak je jouw collectie toegankelijk voor mensen met geheugenproblematiek? In de deelsessie Onvergetelijk (Limburgs) Museum geeft het Limburgs Museum uitleg over het concept Onvergetelijk Museum en laten we je zien hoe je mensen met geheugenproblematiek in bijvoorbeeld een zorginstelling kennis kunt laten maken met jouw collectie. Welke uitdagingen en vragen kom je tegen als je een inclusieve representatie nastreeft en de LHBTQIA+ community wilt representeren? In de deelsessie LHBTQIA+ gaan we hier met het COC-Limburg en beeldend kunstenaar en filmmaker Lau Zautsen over in gesprek. In de deelsessie Handen uit de mouwen maak je kennis met de werkwijze van de performers van 20Hertz; een gezelschap met dansers die doof, slechthorend en horend zijn. Je komt meer te weten over de dovencultuur en ervaart zelf hoe het is om te communiceren zonder stem. In de deelsessie Nieuw Talent Orkest gaan we in op de succesfactoren van de methodiek achter het Nieuw Talent Orkest, vertellen Limburgse verenigingen die de methodiek hebben doorlopen over hun ervaringen en kun je zelf ervaren hoe het is om een instrument te leren bespelen.

Deelsessies in de middag

Mensen met een beperking krijgen vaak te horen dat ze geen lid kunnen worden van een vereniging. Tijdens de deelsessie De inclusieve vereniging laten we op basis van ervaringen zien dat een inclusieve vereniging alleen maar winnaars kent. In de deelsessie Code Diversiteit en Inclusie bespreken we wat de gedragscode diversiteit en inclusie precies inhoudt en hoe je hem in de praktijk kunt inzetten. Wil je weten hoe je jongeren betrekt bij jouw culturele aanbod en wat het kan opleveren? Neem dan deel aan de deelsessie Interculturele diversiteit. Kinderen die opgroeien in een gezin met geldzorgen kunnen vaak niet deelnemen aan streetdance of muziekles. Het Jeugdfonds Cultuur Limburg biedt jeugd de mogelijkheid om deel te nemen aan cultuur. Wil je weten hoe? Sluit dan aan bij de deelsessie Jeugdfonds Cultuur Limburg.

Panelgesprek

We bespreken de toepassing van de code diversiteit en inclusie in de werkpraktijk. Wat betekent het om culturele diversiteit na te streven in bijvoorbeeld een dans-, theater- of muziekgezelschap en wat levert het op?

 

Deelname

Deelname aan Cultuur inclusief is gratis, maar meld je wel aan (uiterlijk 29 mei 2023). Bij het aanmelden kun je aangeven aan welke deelsessies je wilt deelnemen. Per sessie zijn er 25 plekken. Alleen inschrijven voor een dagdeel is mogelijk. In het aanmeldformulier kun je toegankelijkheidswensen doorgeven.

Aanmelden voor Cultuur inclusief kan hier.

Meer informatie over Cultuur inclusief vind je op de website van Huis voor de Kunsten Limburg.