Toegankelijkheid

Digitale toegankelijkheid: tips om de website van jouw vereniging te verbeteren

Stichting Klankleur Limburg zet zich ervoor in om samen muziek maken voor iedereen in onze provincie mogelijk te maken. Ook voor mensen die niet zo behendig zijn in de digitale wereld, of voor mensen met een beperking. Naast fysieke en financiële toegankelijkheid speelt digitale toegankelijkheid van muziekverenigingen een rol. In dit artikel leggen we je uit wat dat inhoudt en wat je kunt doen om de website van jouw vereniging toegankelijker te maken.

 

Wat is digitale toegankelijkheid?

Digitale toegankelijkheid betekent dat websites, digitale documenten en apps zo zijn ontwikkeld dat ze door iedereen gebruikt kunnen worden. Denk aan mensen met een visuele, auditieve of motorische beperking. Maar ook voor laaggeletterden of bezoekers die minder makkelijk hun weg vinden in de digitale wereld.

 

Waarom is digitale toegankelijkheid belangrijk?

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen van 16 jaar en ouder moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat is ongeveer één op de zes! Met een toegankelijke website zorg je ervoor dat iedereen, ongeacht beperkingen, toegang heeft tot de informatie van jouw vereniging. Op deze manier bereik je dus een breder publiek. Het belangrijkste voordeel is dat je een betere ervaring creëert, óók voor mensen zonder beperking.

Handen op een toetsenbord van een laptop

Tips om de toegankelijkheid van je website te verbeteren

Met een aantal aanpassingen zorg je ervoor dat de website van jouw vereniging beter toegankelijk is.

  • Duidelijke leesbare tekst
    Zorg voor voldoende contrast tussen tekst en achtergrond om leesbaarheid te verbeteren. Gebruik ook een goed leesbaar lettertype en een niet te kleine lettergrootte.
  • Heldere taal
    Gebruik bij het schrijven van je teksten woorden die voor iedereen te begrijpen zijn. Probeer vaktermen en moeilijke woorden te vermijden. Op de website is het b1? kun je controleren of er een eenvoudiger alternatief is voor een woord.
  • Alternatieve tekst voor afbeeldingen
    Voeg beschrijvende alternatieve teksten (alt-teksten) toe aan alle afbeeldingen. Dit helpt mensen die voorleesfuncties gebruiken om te begrijpen wat er op de afbeelding staat.
  • Toegankelijke navigatie
    Zorg ervoor dat een bezoeker van jouw website makkelijk zijn weg kan vinden. Bied op alle pagina’s een consistente navigatiestructuur. Gebruik je linkjes in je content, zorg er dan voor dat duidelijk is waar de bezoeker heen geleid wordt.
  • Ondertiteling en transcripties
    Voeg ondertiteling toe aan video's. Dit is niet alleen nuttig voor doven en slechthorenden, maar ook voor mensen die in een lawaaierige omgeving zijn of die geen geluid kunnen afspelen.
  • Opmaak van teksten
    Gebruik koppen, tussenkoppen en opsommingen om de structuur van je teksten helder te maken. Dit helpt om de inhoud beter te interpreteren en om sneller te navigeren.

Kijk voor meer tips op de website van de overheid over digitale toegankelijkheid.

 

Meer weten?

Met een toegankelijke website zorg je ervoor dat iedereen zich welkom voelt bij jouw vereniging. Met bovenstaande tips kun je de toegankelijkheid van je website aanzienlijk verbeteren en zo een breder publiek bereiken en betrekken. Niet alles hoeft in een keer op de schop. Kleine aanpassingen kunnen al een groot effect hebben. Wil je meer informatie over het verbeteren van de toegankelijkheid van jouw vereniging? Neem contact op met Wanda van Ast.

Meer nieuws

Derde editie Klankkleur Festival – Gefeliciteerd winnaars van het Klankkleur festival 2024!

Op zondag 10 november 2024 vond de derde editie van het Klankkleur Festival plaats in...

“Het was geweldig om klassieke en moderne muziekstijlen te horen.”

Alexander Wahl, jurylid van het Open Podium tijdens het Klankkleur Festival, deelt zijn ervaringen en...

Zo beleefde een deelnemer de workshop ‘Een muziekprestatie verdient een goede presentatie’

Zo beleefde een deelnemer de workshop ‘Een muziekprestatie verdient een goede presentatie’. In 2025 willen...