“We willen steeds weer iets nieuws neerzetten”

Tijdens het Klankkleur Festival in november 2022 is vocalgroup Fusion uit Sittard uitgeroepen tot winnaar van de koorcompetitie en werd daarmee het eerste VNK-Limburg Inspiratiekoor. Wat is hun geheim voor succes en op welke manier inspireert dit koor anderen? Een gesprek met dirigente Esther Zaad en voorzitter en koorlid Esther Nieuwenhuysen.

Esther Zaad is professioneel dirigente, pianiste en pianodocente. “Ik heb een aantal koren onder mijn hoede. Bij Fusion dirigeer ik nu zestien jaar”, vertelt ze. “Ik houd ervan om koren op een zo leuk mogelijke manier op een hoger plan te brengen. Het hele proces van samen iets opbouwen, dat vind ik ontzettend leuk. We doen geregeld mee aan festivals en concoursen. Het geeft een doel om naar toe te werken. Zo worden we steeds beter.”

Esther Nieuwenhuysen zingt inmiddels zeventien jaar bij Fusion. “Ik ben trouw, maar ook snel verveeld. Verveling is hier absoluut niet aan de orde. We hebben grote ambities en willen steeds weer iets nieuws neerzetten. Dit jaar viert Fusion zijn dertigjarig jubileum. In die jaren is het koor op alle fronten sterker geworden. Niet alleen qua zang maar ook als groep. In een klein koor ben je van elkaar afhankelijk. Die afhankelijkheid is wat ons bindt. Privé lopen we deur echt niet bij elkaar plat, maar we delen wel dezelfde passie. Ieders stem is belangrijk en wordt gehoord. En dat in wisselwerking met onze dirigente die ons continu uitdaagt om het beste uit onszelf te halen. Een mooi samenspel waarin iedereen iets toevoegt vanuit zijn eigen rol.”

limburgskoor van het jaar3

Kinderkoor

Esther Z. vervolgt: “Ik heb Fusion zien groeien van een jongerenkoor tot een serieuze vocalgroup. Drie keer zijn we uitgeroepen tot beste koor van Limburg. En dan nu de titel Inspiratiekoor. Dat is fantastisch en inspireert ons ook weer om door te gaan met wat we doen.” Esther N.: “We grijpen ons jubileum en de erkenning als Inspiratiekoor aan om dit jaar iets extra’s te doen. Eén van de plannen is het oprichten van een kinderkoor. Kinderen houden van zingen – kijk maar naar de populariteit van programma’s als The Voice – maar koorzang staat ver van hen af. Leerkrachten op de basisschool missen vaak ook de muzikale achtergrond. De uitdaging is om een zaadje te planten bij kinderen die zingen leuk vinden. Als ze jong kennismaken met de cultuur van koorzang, kunnen ze later doorgroeien naar een koor als Fusion.”

Esther Z.: “Het is wel spannend hoor. Ik heb wel eens een kinderkoor gehad, maar nu begin je helemaal bij nul. De komende maanden werken we het plan uit en gaan we subsidies aanvragen. Ieder koorlid is betrokken. Wat betreft het repertoire wil ik dicht bij dat van Fusion blijven: gevarieerd met de nadruk op lichte muziek. Dit is onze manier om een steentje bij te dragen aan het vormen van een nieuwe generatie koorzangers.”

Presentatie

“Verder zijn we als koor altijd bezig met onze eigen presentatie, bijvoorbeeld op sociale media”, vervolgt Esther N.. “We gaan dit jaar onder meer een nieuwe promotievideo opnemen. En natuurlijk heel veel optreden. Zingen voor een publiek is het mooiste dat er is. Ik kijk enorm uit naar ons jubileumconcert op 11 juni, waarbij we nummers uit ons repertoire van de afgelopen jaren ten gehore gaan brengen. Ook het kerstconcert staat al gepland. We hebben een trouwe achterban die naar alle optredens komt. Een echte fanclub. Daarnaast hebben we de ‘Vrienden van Fusion’ die ons sponsoren. Voor deze Vrienden organiseren we regelmatig extra dingen, denk aan een huiskamerconcert of frontrow-tickets.”

Waar halen de dames zelf hun inspiratie vandaan? Esther N.: “Uit de groep. Samen brengen we de nummers tot leven. Ik voel dat het goed is als ik er zelf kippenvel van krijg.” Esther Z.: “Uiteindelijk is het eindresultaat dat we op het podium neerzetten mijn grootste inspiratiebron. Dat start voor mij bij het vinden van een bijzonder repertoire waardoor ik zin krijg om te repeteren. De koorklank staat voor mij centraal, maar wij vinden dat het er ook interessant uit moet zien op het podium. Hier denken we over na samen met een toneelregisseur. Het is een kwestie van proberen, kijken wat werkt en wat goed voelt. Die puzzel leggen we totdat het helemaal klopt.”

Meer weten over Verbindend Netwerk Koorzang Limburg en de regeling 'VNK-L Inspiratiekoren'?