“Met de Big Band willen we amateurmusici inspireren”

Op vrijdag 3 november leidt trompettist Dave Vreuls de Big Band die het Klankkleur Festival opent. Dave zegt over thuis: “Als ik vrij ben, dan ben ik ook vrij op de plek waar ik vrij wil zijn.” Na jaren in Amsterdam en Kopenhagen te hebben gewoond, is dat nu Maastricht. Want daar liggen zijn roots, daar kreeg hij op 3-jarige leeftijd zijn eerste trompetje en daar omarmt hij de gezelligheid van de harmonie van Amby waar hij begon en nog steeds lid van is.

De Big Band bestaat op 3 november uit Limburgse muzikanten die hun talenten hebben ontwikkeld in toporkesten in binnen- en buitenland en nu regelmatig samenkomen om de Big Band-muziek meer voor de Limburgse bühne te brengen. Een All Star Big Band dus.

Ga veel muziek luisteren

Dave: “Als je niet weet hoe iets moet klinken, dan ga je het ook nooit kunnen nadoen. Met de Big Band willen we amateurmusici, die er heel veel zijn in Limburg, inspireren met deze muziek. Mijn advies is daarom: ga vooral heel veel muziek luisteren en ga zoveel mogelijk zien. Wat je ziet en hoort, ga je oefenen, véél oefenen en van daaruit groei je door. Gebruik vooral je oren. Weet je hoe iets klinkt, dan kun je het kopiëren. En uiteindelijk maak je je eigen mix van alles wat je opgeslagen hebt.”

Het geluid van de trompet

Dave kijkt uit naar het Klankkleur Festival, zeker omdat hij deze avond samen gaat musiceren met Ruud Breuls, trompettist en al vanaf zijn auditie voor het conservatorium in Amsterdam Daves voorbeeld. “Het is het geluid van de trompet dat me zo trekt aan dit instrument. Het inspireert me. Ik weet eigenlijk ook niet hoe het leven er zonder trompet uitziet. Dit instrument is altijd bij me geweest. Thuis zingen, dansen en klappen we op de muziek mee, samen met onze kinderen. Mijn oudste zoon heeft nu ook een klein blauw trompetje en daar sleept hij mee rond. Dat vindt hij leuk. Hij wil ook meedoen. Onlangs genoot hij, samen met oma, van het uittrekken van de harmonie tijdens de processie.”

Verbinding en gezelligheid

“Die muziek, dat leeft ook in mijn eerste herinneringen. En de verbinding die het geeft wanneer ik op de repetities van de harmonie waar ik begonnen ben nog steeds mijn vrienden van de basisschool ontmoet, die ik toen allemaal heb meegesleept. Naast muziek wordt er heel veel plezier gemaakt. Het is er zó gezellig!” sluit Dave af.

Tickets

Het concert 'Limburgers komen naar huis' vindt plaats op vrijdag 3 november van 20.00 tot 22.00 uur in Theater De Oranjerie (Kloosterwandplein 12-16 in Roermond). Tickets kosten €10 inclusief garderobe en een pauzedrankje.

Het concert is onderdeel van het driedaags Klankkleur Festival. Op zaterdag 4 en zondag 5 november is het Klankkleur Festival gratis toegankelijk.