Klankkleur Festival: juryleden 4 november 2023

Open podium koorzang

Op de tweede dag van het Klankkleur Festival vindt het Open podium plaats. Maak kennis met de juryleden.

Dagmara Dobrowolska

Sopraan Dagmara Dobrowolska (1990, Polen) begon op haar zestiende aan haar eerste zangopleiding. In 2012 behaalde ze haar diploma als Bachelor in Arts, binnen de richting Vocal and Acting Performance aan de Academy of Music in haar geboorteplaats Łódź.

In 2017 vervolledigde ze haar zangstudies als Master in de muziek aan de LUCA School of Arts (Leuven) bij Lieve Jansen met grote onderscheiding.

In de jaren 2006-2011 volgde Dagmara een musicalopleiding aan de Musical School Maciej Pawlowski, ook in Łódź. Hieruit volgden twee hoofdrollen in de musicalproducties Dance of the Vampires en Grease.

In 2011 debuteerde Dagmara in het solocircuit met de rol van Eleonora in de opera Prima la musica e poi le parole van A. Salieri. Kort daarna volgden de Kaffeekantate van J.S. Bach en een zeer gesmaakte vertolking van Adele in Die Fledermauss van J. Strauss.

Sinds augustus 2016 is ze vast verbonden aan het koor van Opera Vlaanderen (Antwerpen & Gent). Daarnaast is ze actief als soliste in vele oratoria, zoals het Requiem van John Rutter, W. A. Mozart, de Christmas Cantata van Nils Lindberg, Die Schöpfung van J. Haydn en de Messiah van G.F. Händel.

Als freelance zangeres is ze ook verbonden aan professionele vocale ensembles als het Vlaams Radiokoor, Studium Chorale (Maastricht) en het Orpheus Vokalensemble (Baden-Württenberg, Duitsland).

Michiel Haspeslagh

Michiel Haspeslagh (°1982) groeide op in een muzikaal gezin waar koormuziek steeds een centrale plaats innam. Als 7-jarig knaapje begon hij te zingen in het kinderkoor Clari Cantuli van zijn moeder. Wat later werd hij ook head-chorister in het gregoriaanse knapenkoor Koristen van Keizersberg te Leuven. Gaandeweg werd zijn bijzondere knapenstem opgemerkt, hetgeen leidde tot frequente solistische opdrachten. Op vraag van Dirk Brossé vertolkte Michiel de hoofdrol van het 'kind' in zijn etnische symfonie Artesia, wat leidde tot een cd-opname en talrijke optredens in Vlaanderen.

Opleiding
Masterdiploma zang (Lieve Jansen) en koordirectie (Erik Van Nevel) aan de LUCA School of Arts, campus Lemmens. Sindsdien bekwaamt hij zich verder door het volgen van internationale masterclasses bij onder andere Daniel Reuss en Hervé Niquet.

Professionele ervaring
Als tenor is Michiel vast verbonden aan het Vlaams Radiokoor en als freeelancer bij professionele ensembles als Currende, Orpheus Vokalensemble (Duitsland), Studium Chorale (Nederland) & Cappella Pratensis.

Als solist werd hij gevraagd voor vertolkingen van onder andere Johannespassie van J.S. Bach (evangelist en aria's), Mozart Requiem, Messiah (Händel), Hezekia (C. Schönherr).

Michiel is volop bezig met de oprichting van zijn professioneel vocaal ensemble Artesia, een groep van 8 topzangers die op een niet-traditionele manier vocale muziek uit alle stijlperiodes zullen vertolken.

Dirigent van twee koren van hoog niveau waarmee hij al verscheidene oratoria uitvoerde: Requiems van Mozart, Fauré en Rutter, Messiah, Die Schöpfung, Johannespassie. En waarmee hij op internationale festivals en wedstrijden al verscheidene prijzen binnenhaalde.

Sinds de dirigentencursus bij het Vlaams Radiokoor in juni 2017 werd hij door dit gerenommeerde ensemble tweemaal als gastdirigent geëngageerd. Ook wordt hij regelmatig gevraagd als hun koorrepetent ter voorbereiding van oratoria, opera, symfonische proecten en cd-opnames. Zo bereidde hij in september 2018 de opera Boris Godunov (Mussorgsky) voor en in 2019 werkte hij nauw samen met Sir James MacMillan om het Vlaams Radio Koor voor te bereiden op hun succesvolle concertreeks met diens aartsmoeilijke Seven Angels als hoofdwerk.

Dirigeeropdrachten brachten Michiel al meerdere malen naar Taiwan, Duitsland en Polen. In maart 2019 dirigeerde hij ook het Symfonisch Koor van de LUCA School of Arts met een uitdagend psalmenprogramma voor koor, koperblazers en orgel. In de zomer van 2019 was er een succesvolle concerttournee in Duitsland waar Michiel de Carmina Burana dirigeerde, met een koor van 165 jeugdige zangers (18-25 jaar) van over de hele wereld.

Michiel deed wat extra ervaring op in de wereld van de opera door in november 2021 La Clemenza di Tito (Mozart) deels mee voor te bereiden en te dirigeren aan de LUCA School of Arts, campus Lemmens. In januari 2022 was hij de koorleider van Opera Vlaanderen voor Cosi fan tutte (Mozart), een samenwerking die door maestro Trevor Pinnock zeer gesmaakt werd.

Klankkleur Festival

Het Klankkleur Festival wordt georganiseerd door de Limburgse Bond Muziekgezelschappen (LBM), het Verbindend Netwerk Koorzang Limburg (VNK-L) en Stichting Klankkleur Limburg en vindt plaats op 3, 4 en 5 november 2023. De presentatie is in handen van Dyanne Sleijpen.