Gezamenlijk harmonieorkest Melodie der Peel & St. Joseph

“Onze samenwerking is organisch ontstaan”

Was jij bij het LBM Open Podium & Concertconcours op 14 april? Zo nee, dan heb je een bijzonder optreden gemist: dat van het gezamenlijke harmonieorkest van Harmonie Melodie der Peel uit Ospel en Harmonie St. Joseph uit Nederweert. Zij werken al 5 jaar intensief samen en deden gezamenlijk mee aan het onderdeel Open Podium. “Het geeft een kick om te zien hoe de muzikanten uit beide verenigingen zo’n goede klik met elkaar hebben”, vertelt Carla Dieteren, voorzitter van Harmonie Melodie der Peel. Klarinettiste Silvia Bours van Harmonie St. Joseph bevestigt de goede sfeer in het orkest.

“De muzikale samenwerking tussen onze verenigingen is in januari 2019 begonnen met Lakeside Music Night”, aldus Carla. “Harmonie St. Joseph zocht een orkest om te musiceren en vond bij Harmonie Melodie der Peel een logische partner. Voor de eerste editie van Lakeside Music Night werkten we intensief samen. Daarna gingen we weer uit elkaar en ‘alleen’ repeteren. Maar wat gebeurde er? De muzikanten zochten elkaar op tijdens de wederzijdse repetitieavonden. De leden zeiden toen: ‘Waarom blijven we niet samenwerken?’ Sindsdien repeteren de harmonieën samen. Inmiddels repeteren ook de slagwerkgroepen en de jeugdorkesten gezamenlijk. Bij het gezamenlijke jeugdorkest is inmiddels een derde jeugdgroep aangehaakt.”

“Onze samenwerking is dus niet ontstaan uit ‘nood’ vanwege een dalend aantal leden, maar is organisch tot stand gekomen. Hierin kunnen we een voorbeeld zijn voor andere korpsen.”

Silvia Bours en Carla Dieteren
Silvia Bours en Carla Dieteren

Samen

Klarinettiste Silvia is al 36 jaar lid van Harmonie St. Joseph. “Ik ben als kind bij de harmonie begonnen. Ik vind het samen muziek maken in een gezellige sfeer heel fijn, en op een repetitieavond heb ik echt een avondje voor mezelf. Ook vind ik het leuk dat ik onderdeel uitmaak van een groep. Het allerleukste aan lid zijn, is het samen toewerken naar optredens, zoals die bij het LBM Open Podium. Ik geniet ervan als we stukken goed uitwerken en het beste eruit halen.”

Silvia bereidt zich gedurende het jaar muzikaal voor op de diverse optredens en is daarnaast actief in een van de vele werkgroepen voor de organisatie van Lakeside Music Night. “Ik zorg er graag voor dat het muzikale programma een mooi geheel wordt. De laatste editie trok in totaal 2.000 bezoekers.”

Het gezamenlijke harmonieorkest van Harmonie Melodie der Peel uit Ospel en Harmonie St. Joseph uit Nederweert
Het gezamenlijke harmonieorkest tijdens het LBM Open Podium op 14 april 2024.

Teamgevoel

Carla speelt geen instrument. “Mijn man speelt wel al meer dan 50 jaar hoorn bij Harmonie Melodie der Peel en ik ben daardoor altijd betrokken geweest bij de vereniging. In 2014 ben ik de uitdaging om voorzitter te worden aangegaan. Zonder een moment spijt te hebben. Het is een mooie vereniging. Dit voelt als een team. Het leukste aan mijn rol vind ik om samen met bestuursleden en werkgroepen mooie activiteiten te organiseren. En om samen plannen te maken voor de toekomst. We hebben een 3-jaarlijkse cyclus waarin we een balans zoeken tussen moderne en meer klassieke beoordelingswerken. Het jaar 2024 is een muzikaal verdiepingsjaar, vandaar onze deelname aan het Open Podium met Tips en Tops. Door die cyclus komt iedereen aan zijn trekken. Daarnaast vind ik het vooral belangrijk dat de muzikanten met elkaar plezier hebben in de muziek.”

Gezelligheid

Wat zou Carla adviseren aan mensen die overwegen om lid te worden? “Tegen potentiële jeugdleden zou ik zeggen: naast de individuele muzieklessen organiseren we activiteiten waar jullie elkaar leren kennen en samen muziek kunnen maken. Dat stimuleert je om het spelen in een harmonie je zo snel mogelijk eigen te maken. Volwassen aspirant-leden zou ik meegeven dat we serieus werken aan de muziek onder leiding van dirigent Fer Koolen, maar dat er volop ruimte is voor gezelligheid. Tijdens de 'derde helft' bijvoorbeeld, of bij de vele activiteiten die we organiseren.”

Muzikanten van het gezamenlijke harmonieorkest van Harmonie Melodie der Peel uit Ospel en Harmonie St. Joseph uit Nederweert
Het gezamenlijke harmonieorkest tijdens het LBM Open Podium op 14 april 2024.

Meer verhalen

“We wisten: we moeten het écht groots aanpakken”

Mannenkoor Venlona is een grote ledenwervingscampagne gestart. Met PR-uitingen, een koorklas en als toetje het...

“Vooral de gezelligheid tijdens de repetities vind ik leuk”

Muziek is Mads Croes (12) met de paplepel ingegoten. Al van jongs af aan houdt...

“Het ‘samen doen’ geeft motivatie”

“Ik hou echt heel veel van musicalmuziek en kleinkunstmuziek. Om dat samen uit te voeren...