“Iets doen wat mij blij maakt en andere mensen vrolijk”

Harmonie Sint Augustinus Geleen is gestart met een muziekproject voor volwassenen: Nieuw Talent Orkest Waereldsjtad. Vanaf 1 oktober kunnen geïnteresseerden in tien repetities ervaren hoe het is om een blaas- of slagwerkinstrument te bespelen en samen muziek te maken. Om mee te doen hoef je geen muzikale ervaring te hebben of noten te kunnen lezen.

De ogen van Frank Cox beginnen vrolijk te schitteren wanneer hij vertelt waarom hij en zijn vrouw Ilse zich hebben opgegeven voor het Nieuw Talent Orkest Waereldsjtad. “Nu ik met vervroegd pensioen ga, wil ik iets nieuws doen, iets uitdagends, iets wat mij blij maakt en andere mensen vrolijk. Muziek kan mij daar veel bij helpen.”

Gepakt door de muziek

“Mijn oom, inmiddels op hoge leeftijd, speelt piano. Hij is gegrepen door de muziek en zijn vleugel voegt iets belangrijks toe aan zijn leven. Ik hoop dát te gaan ervaren, ik wil echt gepakt worden door de muziek die ik dan zelf vanaf nul heb opgebouwd. Want de kracht van het kunnen bespelen van een instrument, op welk niveau ook, dat geeft zo’n kick! En als je dat ook nog in een groep kunt doen en je ziet dat mensen daar enthousiast en vrolijk van worden, dan weet je: dáár doe ik het voor.”

Feest na iedere 5 noten

“Ik heb nog nooit een instrument bespeeld en ik kan geen noot lezen. Dat ga ik nu allemaal leren. Ze garanderen ons dat we de eerste les allemaal al vijf noten kunnen spelen op het instrument dat we gekozen hebben. Dat notenschrift is heel wat anders dan de PowerPoints die ik gewend ben. We maken nu de sprong in het diepe, gaan uit onze comfortzone en hebben vast een lange weg te gaan. Dat is niet alleen angstig en een beetje vreemd, maar zorgt ook voor veel momentjes om trots te zijn. Na iedere vijf noten hebben we feest.”

Frank en Ilse Cox hebben zich aangemeld voor het Nieuw Talent Orkest Waereldsjtad.
Frank en Ilse Cox hebben zich aangemeld voor het Nieuw Talent Orkest Waereldsjtad. Foto: Annemiek Mommers

Limburgs trots

“Ilse en ik hebben er natuurlijk goed over nagedacht. Waar beginnen we eigenlijk aan? Ik vind het heel mooi om een bijdrage te kunnen leveren aan het behoud van de Limburgse cultuur door blaasmuziek te spelen. Het zou toch zonde zijn als dat verdwijnt: een harmonie of een schutterij. Dat zijn dingen waar je als Limburger echt trots op bent. Verder vind ik het belangrijk om lid te zijn van een vereniging in Geleen, de plaats waar ik woon. Om contacten te leggen, nieuwe mensen te leren kennen die elkaar kunnen inspireren. En dat we dit, naast onze eigen interesses, samen kunnen ervaren. Ook Ilse heeft nog nooit een instrument gespeeld.”

Je hoort erbij

“En ten slotte doet muziek iets met je. Zowel met de speler als met het publiek. Wanneer in december het slotconcert is en na afloop iedereen naar je toe komt, dat lijkt me prachtig. Ik weet zeker dat dat een goed gevoel geeft. Niet om in de belangstelling te staan, maar omdat je als groep iets hebt neergezet. Je hoort erbij. Je doet er toe.”

Meer weten?

Op veel plekken in Limburg worden Nieuw Talent Orkesten opgericht. Misschien ook wel in jouw stad of dorp. Op de website van de Limburgse Bond voor Muziekgezelschappen vind je alles over blaasmuziekverenigingen in Limburg.

Wil je meer weten over het Nieuw Talent Orkest Waereldsjtad of meedoen? Neem dan contact op met Henk van Hout via telefoon 06 14 02 48 99 of mail naar talentorkest@harmoniesintaugustinus.nl. Aanmelden kan tot 24 september 2023.

Meer nieuws

Samen verder

Recentelijk heeft de Provincie Limburg bevestigd dat Stichting Klankkleur Limburg ook na 2024 als steunfunctieorganisatie...

22 juni: gratis workshop Storytelling

Hoe promoot je het concept ‘samen muziek maken’ in het dagelijks leven? Een goed middel...

Onzekerheid over voortbestaan Stichting Klankkleur Limburg

U hebt misschien uit de media vernomen dat er discussie is over het voortbestaan van...