Toegankelijkheid

Iedereen moet muziek kunnen maken

Samen muziek maken zorgt voor ontspanning, verbondenheid, sociale interactie en meer zelfvertrouwen. Maar niet iedereen heeft dezelfde kansen om samen muziek te maken en lid te worden van een muziekvereniging. Mensen met een beperking hebben minder kansen dan mensen zonder. Maak kennis met twee Limburgse verenigingen die een G-ensemble hebben opgericht.

DrumbeatZ Tegelen: ‘Exclusief door inclusief’

Slagwerkgroep DrumbeatZ Tegelen wil slagwerk in de breedste zin van het woord promoten. Het belangrijkste uitgangspunt is: ‘Plezier in het maken van muziek op ieder zijn eigen niveau.’ Bij de oprichting in 2014 is naast een reguliere slagwerkgroep ook een G-Groep opgericht. De G-Groep bestaat uit slagwerkers die vanwege hun verstandelijke of lichamelijke beperking zijn belemmerd in hun bewegingsmogelijkheden en hierdoor geen aansluiting kunnen vinden in de reguliere slagwerkgroep.

De G-Groep telt 12 slagwerkers. Zij spelen op de marstrom, base, tenor, bongo’s, rototoms en het drumstel. In de meeste werken spelen zij samen. Maar tijdens ‘de samba’ mag iedere slagwerker een stukje zelf improviseren. “Hier komt het niveauverschil naar boven, maar dat is niet zo belangrijk. Het samen muziek maken en daar plezier in hebben staat centraal”, vertelt Geert Vervoort, voorzitter van slagwerkgroep DrumbeatZ Tegelen.

“De sfeer laat zich het beste omschrijven als een muzikaal feestje, waar zowel de leden als de begeleiding veel voldoening uit halen.”

DrumbeatZ bij Groët Venloos Slaagwerktreffe
DrumbeatZ bij Groët Venloos Slaagwerktreffe

CorioSlag Heerlen

Showband Corio uit Heerlen heeft haar vereniging in juni 2023 uitgebreid met een nieuw onderdeel: CorioSlag. “Het initiatief om mensen met een beperking de mogelijkheid te bieden om samen muziek te maken, maar vooral om ze van muziek te laten genieten, kwam vanuit onze dirigent”, vertelt Erwin Sturtz, secretaris van showband Corio. Raymond Starmans, dirigent van showband Corio en het G-ensemble, vertelt met trots: “We hebben CorioSlag opgericht in samenwerking met Jelle Roeper, ambassadeur diversiteit en inclusie. Het muziek maken draagt bij aan de ontwikkeling van zelfstandigheid en stimuleert de motoriek en oog-handcoördinatie. Ook leren de slagwerkers met elkaar omgaan in een groep.”

Momenteel heeft het ensemble 6 enthousiaste muzikanten met een ontwikkelingsstoornis. Zij spelen klein percussie-instrumenten, bongo’s, snaredrums en bassdrum. De leden spelen tot nu toe alles samen, maar in de toekomst kunnen er wel wat solisten uit springen. “De muzikanten genieten van het samen zijn en samen muziek maken. De sfeer is in één woord geweldig. Iedere repetitie is een feestje”, aldus Raymond.

DrumbeatZ en CorioSlag op Euregioparade 2024

Beide G-ensembles zijn aanwezig tijdens de Euregioparade op zondag 30 juni 2024 in Kerkrade. Zij zijn gezamenlijk te bewonderen tijdens een podiumoptreden. Daarnaast loopt het G-ensemble van DrumbeatZ Tegelen mee in de Streetparade.

CorioSlag muzikanten met begeleiding
CorioSlag muzikanten met begeleiding

Eigen G-ensemble oprichten?

Overweeg je om een G-ensemble op te zetten? Neem dan contact op met Stichting Klankkleur Limburg via info@klankkleurlimburg.nl. Wij brengen je in contact met de initiatiefnemers van hierboven beschreven G-ensembles. Heb je vragen over Diversiteit en Inclusie? Laat het ons weten. Wij helpen je graag op weg.

Toegankelijkheid

Als Stichting Klankkleur Limburg (SKL) staan wij achter de Code Diversiteit & Inclusie die de cultuursector heeft geschreven. Iedereen moet muziek kunnen maken. Of dat nu bij een koor is, een blaasmuziekvereniging, een slagwerk- of tamboergroep, of een majorette- en twirlgroep. Dit jaar informeren en inspireren wij onze achterban om hun verenigingen toegankelijker te maken.

Dit is het tweede artikel in een serie over toegankelijkheid. Dit keer hadden we het over een drempel die muzikanten ervaren door een verstandelijke beperking. In volgende artikelen gaan we het hebben over:

  • digitale toegankelijkheid
  • sociale toegankelijkheid

Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten.

DrumbeatZ bij WMC Paramusicadag
DrumbeatZ bij WMC Paramusicadag

Meer nieuws

Handen op elkaar voor behoud samenwerking amateurmuziek in Limburg

U hebt misschien uit de media vernomen dat er discussie is over het voortbestaan van...

Onzekerheid over voortbestaan Stichting Klankkleur Limburg

U hebt misschien uit de media vernomen dat er discussie is over het voortbestaan van...

22 juni: gratis workshop Storytelling

Hoe promoot je het concept ‘samen muziek maken’ in het dagelijks leven? Een goed middel...