“Kijk naar de impact die je als muziekvereniging kunt maken”

Voor Jean Delissen is het heel veel omdenken. Van conservatief naar groots, van ‘kan niet’ naar ‘wat zijn de mogelijkheden’ en van ‘wat’ naar ‘waarom’. Tijdens de workshop 'Financiering van jouw culturele project', aangeboden door Stichting Klankkleur Limburg en Huis voor de Kunsten Limburg, kreeg de voorzitter van harmonie Crescendo uit Beegden een paar waardevolle eyeopeners gepresenteerd.

Jean: “We dénken heel snel dat een leuk bedacht project niet mogelijk is. Na vandaag heb ik andere inzichten hoe wij, als muziekvereniging, een project kunnen aanpakken zonder hele grote financiële risico’s te lopen. Er blijkt veel meer mogelijk te zijn dan ik dacht. We vergeten wel eens dat er al tools bij de bond voorhanden zijn waar we gebruik van kunnen maken.”

Mensen doen mee aan de workshop 'Financiering van je culturele project' tijdens het Klankkleur Festival 2023.
De workshop 'Financiering van jouw culturele project' tijdens het Klankkleur Festival 2023.

Makkelijker stappen zetten

De tools waar Jean op doelt zijn de ervaringen van andere verenigingen, de kennis en de begeleiding om in stappen de vereniging te leren hoe je welke subsidieverstrekker kunt benaderen. Mat Teuwen heeft al veel ervaring op dat gebied. Als vrijwilliger en zelfstandige begeleidt hij koren, fanfares en harmonieën in Limburg en Brabant bij ledenwerving of bestuursontwikkeling.

Mat: “Door de focus te leggen op het effect dat je bereikt met je evenement en de impact die het heeft op het dorp, kun je veel gerichter een fonds benaderen om dat financieel wil ondersteunen. Van alle fondsen die er zijn, hebben het Huis voor de Kunsten en Stichting Klankkleur Limburg er al een aantal uitgekozen die overeenkomen met hetgeen jij wilt. Dat scheelt enorm veel tijd! Door deze ondersteuning kunnen wij, als vereniging, makkelijker stappen zetten.”

Je wordt niet altijd gezien, maar je wordt wel gemist

Over impact gesproken: beide heren benadrukken hoe belangrijk het verenigingsleven voor een gemeenschap is. “Verenigingen bevorderen de leefbaarheid in een dorp. Als dat er niet is, is er geen verbondenheid. Mensen vinden het prettig om ergens bij te horen en samen ergens naar toe te werken. Het is niet alleen de hobby, maar het is de hobby met anderen. Dat ervaar je tijdens de wekelijkse repetitie. De muziek voegt iets toe.”

Vermeerderen door te delen

Mat heeft het verschil in verbondenheid zelf ondervonden: “Pas nadat ik lid ben geworden van een vereniging ben ik me gaan verbinden met de mensen in het dorp. Door de vereniging leerde ik andere mensen kennen. Vanmiddag heb ik ook weer mensen leren kennen, die ik nu makkelijker eens bel om over verenigingszaken te sparren of om samen te werken. Je vermeerdert door te delen. De gemeenschappelijke deler is de liefde voor muziek.”

Verrijking voor het dorp

Jean beaamt dit met een voorbeeld: “Onlangs organiseerde de harmonie ‘Beegden got Talent’. Dorpsgenoten reageerden enthousiast. Ze vonden het een verrijking voor het dorp. De impact bleek heel groot en liet zien dat je als vereniging veel kunt bereiken om jezelf en de muziekcultuur op de kaart te zetten.”

Jean Delissen met harmonie Crescendo (tweede hoornist van links)
Jean Delissen met harmonie Crescendo (tweede hoornist van links)

Versterk je vereniging

De workshop Financiering van jouw culturele project vond plaats op 5 november 2023 tijdens het Klankkleur Festival in Theater De Oranjerie in Roermond. Stichting Klankkleur Limburg organiseert regelmatig workshops en cursussen voor muziekverenigingen en koren. Houd hiervoor de website in de gaten of schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Meer verhalen

“Onze samenwerking is organisch ontstaan”

Wat betekent samen muziek maken voor Carla Dieteren van Harmonie Melodie der Peel uit Ospel...

“We wisten: we moeten het écht groots aanpakken”

Mannenkoor Venlona is een grote ledenwervingscampagne gestart. Met PR-uitingen, een koorklas en als toetje het...

“Vooral de gezelligheid tijdens de repetities vind ik leuk”

Muziek is Mads Croes (12) met de paplepel ingegoten. Al van jongs af aan houdt...