Wat betekent samen zingen voor Ans?

Ans Salemans zingt al 20 jaar bij Gemengd Zangkoor Animato uit Horn. “Lid zijn van Animato geeft naast het plezier van samen zingen en vriendschappen ook vaak vrolijkheid en gezelligheid.”

Wat vind je het fijnste aan lid zijn van dit koor?

“Zingen is heel belangrijk in mijn leven. Ik doe ook andere dingen die ik leuk vind, maar bij Animato ervaar ik het meeste een groepsgevoel. Je ziet elkaar één keer per week, dus je krijgt automatisch een band met elkaar. En ik ben iemand die na afloop van een repetitie of optreden blijft plakken. Dan komen er andere gesprekken. Er zijn echt vriendschappen ontstaan. Nieuwe leden zeggen bijna altijd: ‘Ik kom in een warm bad.’ Dat is de sfeer die er is. Die vriendschappen en sfeer maken het fijn om lid te zijn.”

“Wat ik ook prettig vind, is dat we een gevarieerd repertoire hebben. We zingen popmuziek, lichtklassiek en Afrikaanse liederen… We hebben ook wat musicals gedaan. Het is echt een variatie aan liederen, met de uitdaging om die op een mooie manier te brengen tijdens een uitvoering. Ik heb eerst in een ander koor gezongen. Rond mijn vijftigste werd dat opgeheven. Ik wilde blijven zingen, dus ben op zoek gegaan naar een nieuw koor. Bij Animato vond ik dezelfde mix van gezelligheid, een leuk repertoire en toch ook een beetje uitdaging.”

Hoe wil je andere mensen inspireren met zang?

“Ik denk dat dat vanzelf gebeurt. Daar speelt onze dirigent Veronika Peerboom-Chujanova een belangrijke rol in. Zij is erg gericht op: ‘Wat zing je? Waar gaat dit stuk over? Wat zegt de tekst? Probeer dat te ervaren en voelen. Als je je die emoties eigen kan maken, kun je ze overbrengen op de luisteraars. En dan komt het ook aan.’ We horen na optredens vaak van het publiek: ‘Wat zijn jullie enthousiast!’ Ik denk dat we onze uitstraling op de een of andere manier al heel lang heel goed hebben.”

Wat inspireert jouzelf bij het zingen?

“Datzelfde stuk. Doordat Veronika daar veel aandacht voor heeft, ben ik er zelf meer mee bezig. Als het dan lukt om die emoties te voelen, dan inspireert dat mij ook.”

Ans Salemans van Gemengd Zangkoor Animato uit Horn.
Ans Salemans van Gemengd Zangkoor Animato uit Horn

Welke momenten in de afgelopen 20 jaar waren bijzonder voor jou?

“Dat waren de jubileumjaren, toen we speciale uitvoeringen hadden. Daar gaat toch extra energie in zitten. Maar soms heb je een normaal optreden, met een paar andere koren samen, en dan ontstaat er opeens iets in de nazit. Dat we nog leuk samen zingen. En dan is er opeens heel veel energie. Ook dat zijn mooie momenten.”

Hoe heeft 20 jaar lidmaatschap jou beïnvloed?

“Misschien moet je het omdraaien: Als ik geen lid was geweest, had ik wel wat gemist! Het geeft naast het plezier van het samen zingen en de vriendschappen ook vaak vrolijkheid en gezelligheid. Dat vind ik wel iets wat een mens gewoon nodig heeft.”

In 2024 bestaan jullie 35 jaar. Gaan jullie iets bijzonders doen in dit jubileumjaar?

“We geven een themaconcert: ‘Zoeë geit det’. Dat gaat over het ontstaan van Gemengd Zangkoor Animato. Dat een paar mensen een koor oprichten en een dirigent erbij zoeken. En dat lukt dan. Er ontstaan vriendschappen. We delen lief en leed. We vieren samen feest, maar er overlijden ook mensen. Zoeë geit det. Zoals het koorleven gaat, met alle dingen die daarbij horen. Onze muziekcommissie heeft nummers uitgezocht die bij dit thema passen. Het concert vindt plaats op zaterdag 23 november in De Postkoets in Horn.”

Animato telt 68 leden. Is het mogelijk om met al die 68 mensen een band op te bouwen?

“Ja, ik vind van wel. Natuurlijk zijn er mensen waar je een sterke band mee krijgt en mensen bij wie dat wat minder is. Maar iedereen vindt zijn plek.”

Je ziet dat het moeilijk is voor koren om nieuwe leden aan te trekken, maar jullie zijn met velen.

“Ja, helemaal verklaren kan ik dat eigenlijk niet. Na de corona waren wat mensen weggegaan en zaten we tegen de 50 leden aan. Toen hebben we een ledenwerfactie gehad. We hebben mensen de kans gegeven om drie repetities mee te zingen. Ons koor en die nieuwe mensen studeerden samen iets nieuws in. Een paar eenvoudige liedjes. En toen hebben we korte optredens gegeven op een paar plekken in Horn. Met een nazit. Gewoon vrij eenvoudig, maar de nieuwe leden zeiden wel dat het meteen als een warm bad ervaarden.”

Is er nog plek voor nieuwe leden?

“Mannen kunnen nog wel meedoen. Mannen mogen er altijd bij, want we willen de balans tussen mannen- en vrouwenstemmen zo goed mogelijk hebben. Voor vrouwen hebben we op dit moment een ledenstop. Maar je weet het niet, voor hetzelfde geld stopt er volgende week iemand en komt er een plekje vrij.”

“Je hoort wel eens dat mensen zich vanwege tijdsgebrek niet aanmelden bij een koor. Wij repeteren één avond in de week, elke woensdagavond tussen 20.15 en 22.15 uur in de Postkoets in Horn. Dus dat is wel te overzien. En soms gebeurt het dat mensen op de datum van een optreden al andere afspraken hebben staan. Daarom is het fijn dat we een grote groep zijn. Dan blijven er toch genoeg zangers over om een mooi optreden te verzorgen.”

Interesse?

Mail naar:

Lees meer over Gemengd Zangkoor Animato op zangkoor-animato.nl

Fotografie: Pascal Moors, Nose for Photography

Meer verhalen

“Vooral de gezelligheid tijdens de repetities vind ik leuk”

Muziek is Mads Croes (12) met de paplepel ingegoten. Al van jongs af aan houdt...

Wat betekent samen zingen voor koorlid Djoke?

“Ik hou echt heel veel van musicalmuziek en kleinkunstmuziek. Om dat samen uit te voeren...

Night of Creation: oude cultuur in een nieuw jasje

De Sint Gregoriusvereniging Roermond heeft een cross-over gemaakt van gregoriaanse zang met moderne dans, video...