“Met een optreden geef je eigenlijk een cadeautje aan een ander”

Caroline Killaars en Shari Kessels spelen bij Trommel- en Fluiterkorps St. Barbara uit Reuver. Tijdens het Klankkleur Festival in november 2023 deden ze mee aan het Open Podium van de LBM. “Dat hele chique theater, die rode fluwelen stoeltjes, al die mensen die van alles voor je regelen, L1 die rondloopt om opnames te maken… Dat alles maakt deelname aan dit Open Podium wel heel speciaal”, vindt Caroline.

“Ik speel in een fluiterkorps en dat heeft een imago dat niet helemaal overeenkomt met wat deze muziek is. Wij wilden heel graag onze muziek ten gehore brengen aan een breder publiek dat deze muziek normaal niet hoort. Dat kan tijdens een Open Podium.”

“We leggen de lat steeds een beetje hoger om iedereen weer te verrassen. Dan zijn er wel eens momenten dat je even met samengeknepen billen op je stoel zit. Tegelijk weet je dat er altijd iemand naast je zit die je erdoor sleept. Je voelt de steun van de anderen. Zelf kan ik er echt van genieten als een collega-muzikant boven zichzelf uitstijgt, omdat ze die spannende solo loepzuiver weet te spelen. Ieder shinet op zijn of haar eigen moment en eigen plek tijdens een muziekstuk. En dat maakt dat we samen het resultaat behalen waar we naar streefden.”

Shari en Caroline van Trommel- en Fluiterkorps St. Barbara uit Reuver.
Shari (links) en Caroline (rechts) van Trommel- en Fluiterkorps St. Barbara uit Reuver.

Muziek als rode draad

Shari: “In eerste instantie begon ik met drummen omdat ik graag muziek wilde maken. Muziek is toch iets dat als een rode draad door ieders leven loopt: het begint bij de slaapliedjes als baby, naar peuterliedjes, naar eigen muziekkeuzes tot en met de muziek bij een uitvaart. Bij alle grote en kleine levensgebeurtenissen is er muziek.”

“Pas toen ik me aansloot bij Trommel- en Fluiterkorps St. Barbara, besefte ik dat de muziek me zo veel méér brengt: een rijker sociaal leven, doelen stellen en er samen voor gaan, met elkaar genieten. En bovenal het besef dat je na een periode van hard werken samen een muziekstuk speelt waar het publiek van geniet. Met een optreden geef je eigenlijk een cadeautje aan een ander. Dat geeft mij ontzettend veel voldoening.”

Trommel- en Fluiterkorps St. Barbara uit Reuver tijdens het LBM Open Podium op het Klankkleur Festival 2023.
Trommel- en Fluiterkorps St. Barbara uit Reuver tijdens het LBM Open Podium op het Klankkleur Festival 2023.

Meer verhalen

“Onze samenwerking is organisch ontstaan”

Wat betekent samen muziek maken voor Carla Dieteren van Harmonie Melodie der Peel uit Ospel...

“We wisten: we moeten het écht groots aanpakken”

Mannenkoor Venlona is een grote ledenwervingscampagne gestart. Met PR-uitingen, een koorklas en als toetje het...

“Vooral de gezelligheid tijdens de repetities vind ik leuk”

Muziek is Mads Croes (12) met de paplepel ingegoten. Al van jongs af aan houdt...