“Het ‘samen doen’ geeft motivatie”

Wat maakt samen zingen zo leuk? We vragen het dit keer aan Djoke van der Meulen uit Venlo. Deze 51-jarige mezzosopraan voelt zich helemaal thuis bij Theaterkoor High Heels. “Ik hou echt heel veel van musicalmuziek en kleinkunstmuziek. Om dat samen uit te voeren en dat vorm te geven, vind ik fantastisch.”

“Ik heb vanaf mijn tiende hobo gespeeld. En ik heb altijd in een harmonie, kwintetten en symfonieorkestjes gezeten, maar nadat ik kinderen kreeg hield ik het onvoldoende bij. Ook had ik niemand die de rieten voor mij kon maken, dus dat hobospelen verwaterde. Maar ik miste het samen muziek maken. Ik was iemand die altijd thuis zong, maar ik had geen cluppie. Toen heb ik de stap gezet om samen met anderen te gaan zingen."

"Dan blijken er mensen te zijn die op dezelfde manier energie uit zang halen. Die daar ook heel blij van worden. Gelijkgestemden die net als ik de puntjes op de i zetten en het goed willen doen. Eigenlijk had ik die stap 100 jaar eerder moeten zetten. Dat had makkelijk gekund naast het gezinsleven en ik vind het zó leuk om te doen.”

“Die gezamenlijkheid is een van de dingen die het lid zijn van Theaterkoor High Heels mij heeft gebracht. Het ‘samen doen’ geeft motivatie. Het maakt dat je dingen tot in de puntjes gaat oefenen, in plaats van dat je het laat liggen. Nu denk ik in de aanloop naar een optreden: ‘Ik ga wel weer oefenen vanavond.’”

Djoke van der Meulen van Theaterkoor High Heels uit Venlo.
Djoke van der Meulen van Theaterkoor High Heels uit Venlo.

Samenklank

“Samen zingen is een van de mooiste manieren om contact te maken, om iets te laten zien aan anderen. De samenklank en de energie die ontstaat geven veel saamhorigheid. Je krijgt vanzelf een band met elkaar, ook met mensen met wie ik in het dagelijks leven geen gesprekje zou hebben. Dat vind ik heel gaaf aan samen zingen. Het geeft me gewoon veel energie.”

“De andere koorleden zijn maatjes voor mij. Mensen waar je op kunt bouwen. Er zijn best veel nieuwe leden bij gekomen en op de een of andere manier mengt het altijd direct erg goed. Je leert elkaar goed kennen, ook al zijn ze er pas net bij. Ieder heeft eigen dingetjes. De ene is altijd nerveus voor een optreden. Een ander is juist heel stil. Dat weet je van elkaar en daar hou je rekening mee.”

Alles organiseren zonder bestuur

“Ik ben sinds 2013 lid van ons theaterkoor. Onze deelname aan de Musical Proms-projecten van Kitty Roeffen in 2017 en 2018 was voor mij wel echt een hoogtepunt. Met vier koren stonden we op het podium in theater Maaspoort in Venlo: een kinderkoor, een gemengd volwassenenkoor, een jongerenkoor en High Heels. Dus ik zat én in het volwassenenkoor én in mijn eigen koor. Aangevuld met solisten vulden we een heel programma. Dat was geweldig om te doen. En dan in 10 weken instuderen… Daar was ik wel trots op.”

“Waar ik nu trots op ben, is dat het ons lukt om alles samen te organiseren, zonder dat we een bestuur hebben. Onze vorige dirigent was een duizendpoot die alles regelde. Onze nieuwe dirigent Sandor Stürbl heeft wel tijd om ons muzikaal te begeleiden, maar kan niet alles organiseren tot en met de kleding en de concerten aan toe. We hebben best wel een tijdje geworsteld. Hoe pakken we dat nou aan? Nu is het zo dat we af en toe tegen elkaar zeggen: ‘Moeten we niet weer eens overleggen?’ En dan plannen we een vergadering. Als er iets aan zit te komen, zoals een concert tijdens het Klankkleur Festival, dan pakt iedereen een stukje waar ze goed in is. De een bemoeit zich met de kleding, de ander met de muziek. Weer iemand anders onderhoudt het contact met de organisatie, houdt de mailtjes bij en geeft de informatie door aan de rest. Zo doen we dat echt samen. Dit gebeurt steeds organischer eigenlijk.”

Djoke van der Meulen zingt een solo op het Klankkleur Festival 2023.
Djoke van der Meulen zingt een solo op het Klankkleur Festival 2023.

Nieuwe leden welkom

“Het is voor ons geen uitdaging om nieuwe leden te werven. Met 18 leden hebben we op dit moment genoeg zangeressen. Sinds corona krijgen we mensen erbij. Ik denk dat er in 2022 en 2023 zes nieuwe mensen bij zijn gekomen, maar er gaan ook weer mensen weg. Degenen die blijven, zijn heel betrokken en hebben er veel zin in. Onze uitdaging ligt ergens anders: de zangeressen die al lang in het koor zitten, kennen het repertoire al heel goed. We moeten de nieuwe leden daarin meenemen zonder dat we te snel gaan. Anders zouden we hen daarin verliezen. We zijn dus niet actief op zoek naar nieuwe leden, maar we staan er altijd voor open.”

Fotografie: Pascal Moors, Nose for Photography

Meer verhalen

“Leren dirigeren bracht mij nog meer enthousiasme voor muziek”

Nadine Maes en Harry Henssen volgden een cursus dirigeren en hebben er geen moment spijt...

“Onze samenwerking is organisch ontstaan”

Wat betekent samen muziek maken voor Carla Dieteren van Harmonie Melodie der Peel uit Ospel...

“We wisten: we moeten het écht groots aanpakken”

Mannenkoor Venlona is een grote ledenwervingscampagne gestart. Met PR-uitingen, een koorklas en als toetje het...