“Ik haalde steun, kracht en afleiding uit de muziek”

“In de periode dat mijn man ziek was, haalde ik steun, kracht en afleiding uit de muziek. En ik had bekenden om me heen, ik voelde de warmte van de groep”, vertelt Nicole Rijnaars, klarinettiste bij Harmonie Concordia Melick.

“Als muzikant in een orkest speel je je eigen partij en tegelijk ben je onderdeel van het geheel. Bij Concordia Melick is dat een heel grote groep muzikanten waarin alle leeftijden ruim vertegenwoordigd zijn. Een jongere zit naast een oudere en je leert rekening houden met degene die naast je zit.”

“Als er een goede speler naast je zit, speel je zelf ook veel beter. Je trekt je eraan op. Het is een samenspel. Bij ons mag ook de jeugd de eerste partij eens spelen. Dat gunnen we elkaar en daar leren ze van. Dat is het familiegevoel dat het muziekorkest je geeft.”

Nicole_Reinaars_3

Samen muziek maken

“Muziek is een onderdeel van mijn leven. Dat is op jonge leeftijd begonnen met pianolessen. Toen de kinderen bij Harmonie Concordia Melick gingen spelen, heb ik me daar aangesloten. Samen muziek maken is toch leuker dan alleen. En het was fantastisch om samen met mijn kinderen te spelen. Ze zaten voor me, naast me en achter me.”

“Omdat ik al noten kon lezen, kon ik snel op een klarinet meespelen. Nog steeds oefen ik heel regelmatig thuis. Dat is soms lastig. Maar ik zet, door omdat ik het zo ontzettend gezellig vind bij Concordia. Het is gewoon heel erg leuk met zo’n grote groep. Zeker als je op het podium zit: we zitten daar wel met 80 spelende leden! Ik voel me helemaal opgenomen.”

Iets doen voor de vereniging

We spraken Nicole in november 2023, tijdens het Klankkleur Festival in Theater De Oranjerie in Roermond. Op zondag 5 november hielp Concordia Melick mee bij het Concertconcours van de LBM. “Voor zo’n dag als vandaag zijn er veel mensen nodig om het allemaal goed te laten verlopen. De LBM vraagt dan aan de muziekverenigingen om ondersteuning, waar de vereniging iets mee verdient. Ik ben blij dat ik op deze manier iets voor Concordia Melick kan doen. Het is leuk, het is gezellig, ik ontmoet andere muzikanten én ik help mee de vereniging rechtop te houden.”

Meer verhalen

“Leren dirigeren bracht mij nog meer enthousiasme voor muziek”

Nadine Maes en Harry Henssen volgden een cursus dirigeren en hebben er geen moment spijt...

“Onze samenwerking is organisch ontstaan”

Wat betekent samen muziek maken voor Carla Dieteren van Harmonie Melodie der Peel uit Ospel...

“We wisten: we moeten het écht groots aanpakken”

Mannenkoor Venlona is een grote ledenwervingscampagne gestart. Met PR-uitingen, een koorklas en als toetje het...