“Een musicus is een topatleet”

Vera Baadjou is revalidatiearts. Vanuit RAP, een revalidatiecentrum met vier vestigingen in Limburg, richt ze zich op behandeling van musici met klachten die hun muziekbeoefening belemmeren. Zowel profs als amateurs kunnen bij haar terecht. Haar boodschap: “Heb je klachten, zoek hulp. Het hoort er echt niet allemaal bij.”

Hoe ben je hiermee gestart?

“Ik speel zelf bugel en toen ik tijdens mijn studie Geneeskunde in aanraking kwam met de polikliniek voor musici in Maastricht was ik meteen geïnteresseerd. Het is de perfecte combinatie tussen mijn professie en hobby. Ik promoveerde op het onderwerp en kon uiteindelijk de polikliniek overnemen. Een paar jaar geleden heb ik de poli meegenomen naar RAP. Er is specifieke kennis nodig om een musicus te helpen. Die vind je helaas niet altijd bij de fysio om de hoek.”

Welke klachten behandel je?

“Musici hebben vaak specifieke blessures, omdat ze bewegingen steeds herhalen of lang in een bepaalde houding zitten. Ik zie dan ook veel klachten van vingers, arm, nek, schouders en rug. Denk aan overbelastings- of zenuwklachten, zoals pijn, tintelingen of dove gevoelens. Maar ook artrose of een beroerte kunnen als gevolg hebben dat een instrument bespelen lastiger wordt. Het goede nieuws is dat er vaak wel iets aan te doen is met specifieke training of een hulpmiddel. Zangers zijn ook welkom bij RAP. We hebben hier meerdere paramedici met affiniteit met musici, waaronder een logopedist, fysiotherapeut, handtherapeut, psycholoog, en ergotherapeut. En indien nodig verwijs ik zangers door naar een kno-arts in het ziekenhuis.”

revalidatiearts Vera Baadjou
revalidatiearts Vera Baadjou

Zie je verschil tussen amateurs en professionele musici?

“Of je nu professioneel of als hobby muziek maakt, de voorwaarde is een gezond lichaam. Mijn credo is: een musicus is een atleet. In de topsport is er veel aandacht voor het fysieke en geestelijke welzijn. In de muziek staat echter het artistieke voorop. Professionele musici gaan eerder op zoek naar hulp als ze klachten hebben. Bij hen is er meer aan gelegen snel weer goed te kunnen spelen. Wat je vaak ziet bij amateurs is dat ze blijven doorspelen met klachten, omdat ze denken dat het erbij hoort of dat er niks aan te doen is. Óf ze leggen hun instrument aan de kant en stoppen met hun hobby vanwege de klachten. Dat is ontzettend jammer.”

Tot slot, heb je nog een advies voor amateurmusici?

“Mijn advies is: zorg goed voor je lijf, want je lijf is je instrument. Preventief kun je als musicus of zanger werken aan je basisconditie: een goede core stability en stabiliteit vanuit je schouders is belangrijk om het gewicht van je instrument goed te kunnen dragen. Ben je bewust van hoe je zit als je speelt. Vraag gerust iemand om eens een filmpje of foto van je te maken. Zet je pupiter recht voor je en je beide benen met voldoende steun op de grond."

"Stress kan ook je gezondheid beïnvloeden. Als onderdeel van een orkest sta je onder druk, zeker als je perfectionistisch van aard bent. Dat kan resulteren in trillen, een droge mond of een verkeerde ademhaling. Dit terwijl muziek maken juist ook zo’n goede uitlaatklep kan zijn voor stress. Dus, heb je klachten, schroom niet om naar de huisarts te stappen. Het is zonde om je instrument aan de kant te leggen, zonder dat je alle mogelijkheden hebt onderzocht.”

Wat te doen bij klachten

Ervaar jij als musicus of zanger klachten bij je muziekbeoefening? Vraag je huisarts om je door te verwijzen naar een specialist. Behandelingen worden in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekering. Twijfel je nog? Vera houdt regelmatig spreekuur bij Adams in Ittervoort, mocht je je eerst willen oriënteren. Bekijk de data hier.

Fotografie: Kim Fotografeert

Meer verhalen

“Onze samenwerking is organisch ontstaan”

Wat betekent samen muziek maken voor Carla Dieteren van Harmonie Melodie der Peel uit Ospel...

“We wisten: we moeten het écht groots aanpakken”

Mannenkoor Venlona is een grote ledenwervingscampagne gestart. Met PR-uitingen, een koorklas en als toetje het...

“Vooral de gezelligheid tijdens de repetities vind ik leuk”

Muziek is Mads Croes (12) met de paplepel ingegoten. Al van jongs af aan houdt...