“Het gregoriaans meegeven aan mensen die het normaal gesproken niet horen”

De Sint Gregoriusvereniging Roermond heeft een cross-over gemaakt van gregoriaanse zang met moderne dans, video en soundcloud. De show is twee keer uitgevoerd: in Antwerpen en Weert.

“Voor deze cross-over werken we samen met de Belgische theoloog en choreograaf Sander Vloebergs”, vertelt voorzitter Ed Smeets. “‘Night of Creation’ heeft hij de voorstelling genoemd. Het verhaal speelt zich af in de nacht. Uit het niets ontstaat de wereld. Thema’s zoals licht en donker krijgen vorm in 4 verschillende kunstvormen. Drie dansers gaan op zoek naar een nieuwe hymne voor de schepping, onder de begeleiding van gregoriaanse zang, gebeden, livemuziek en een soundscape, en geholpen door videobeelden en textielinstallaties. Aan het einde komen alle lijnen samen. Dan is er dankbaarheid voor de nieuwe dag die we mogen ontvangen.”

Hoe goed Ed het ook probeert, de voorstelling is lastig in een paar woorden te vatten. Het is iets wat je moet erváren. “Night of Creation duurt ruim een uur en het speelt zich af dichtbij het publiek. De aanwezigen reageerden enthousiast.”

De voorstelling ‘Night of Creation’ in Antwerpen in februari 2024. Foto: Bruno Ramsdonck.
De voorstelling ‘Night of Creation’ in Antwerpen in februari 2024. Foto: Bruno Ramsdonck.

Hoe kwamen jullie op het idee voor dit project?

“Als Sint Gregoriusvereniging hebben wij natuurlijk veel aandacht voor het gregoriaans. Het is de oudste zang in West-Europa, waar de rest uit is voortgekomen. Tot enkele jaren geleden werd het gekoesterd in Limburg, maar dat begint wat af te nemen. Om het gregoriaans opnieuw te promoten, zochten we naar nieuwe vormen. Buiten de muren van de kerk, zodat we een nieuwe doelgroep bereiken. We gieten oude cultuur in een nieuw jasje en proberen die door te geven. Sander Vloebergs heeft eerder een liturgische dans gecreëerd en daarmee veel publiciteit gekregen. Wij hebben contact met hem opgenomen om te kijken of we iets samen konden doen.”

Hoe hebben jullie de voorstelling voorbereid?

“Eerst hebben we het idee uitgewerkt en gekeken hoe we de thematiek konden vormgeven, ieder vanuit de eigen discipline. Vanwege de afstand hebben we veel overlegd via videobellen. Ook zijn we een paar keer bij elkaar geweest. Toen de voorstelling gereed was, hebben we een aantal keer samen gerepeteerd, hoewel het niet helemaal dichtgetimmerd is. Er is ook ruimte voor improvisatie in de dans. Wonderwel klikte alles in elkaar. Dat is heel mooi om te merken.”

Wie werken eraan mee?

“De choreografie is natuurlijk in handen van Sander. Hij danst ook in de voorstelling, samen met 2 danseressen. Studenten van Vlaamse conservatoria zorgen voor de videobeelden en de soundcloud. Dat zijn achtergrondgeluiden die het geheel dragen, bijvoorbeeld bastonen of bosgeluiden. Ik verzorg samen met 2 andere Limburgse zangers de gregoriaanse zang.”

De voorstelling ‘Night of Creation’ in Antwerpen in februari 2024. Foto: Bruno Ramsdonck.
De voorstelling ‘Night of Creation’ in Antwerpen in februari 2024. Foto: Bruno Ramsdonck.

Hoe reageerde het publiek?

“In Antwerpen was er behoorlijk wat belangstelling. Er waren zo’n 150 bezoekers. Mensen zeiden dat ze zich meegenomen voelden in het verhaal. Tijdens het mantra zingen kwam er een enorme verstilling in de zaal. Een spirituele sfeer brengt dat met zich mee.”

Is het gelukt om een nieuwe doelgroep te bereiken?

“Ja, dat denk ik wel. In Antwerpen was de gemiddelde leeftijd van het publiek tussen de 45 en 50 jaar. Er zaten veel studenten uit Antwerpen en Leuven tussen. We hebben het gregoriaans kunnen meegeven aan mensen die het normaal gesproken niet in de kerk horen. Zij kunnen zich er nu een beeld bij vormen. Ook ons andere doel is bereikt: het samenbrengen van verschillende kunstvormen.”

Is dit project voor herhaling vatbaar?

“Dit is niet de eerste keer dat we een dergelijk project doen. We hebben eerder al een cross-over gedaan van gregoriaans en jazz. En dit is zeker niet de laatste keer. Je moet een cross-over wel doen met respect voor de stijlen. Als je zoekt naar de raakvlakken en hoe de stijlen elkaar inspireren, dan kun je daar wat mee.”

Voor dit project kreeg de St. Gregoriusvereniging Roermond een financiële bijdrage via de regeling 'Powered by VNK-Limburg'.

Meer verhalen

Derde editie Klankkleur Festival – Gefeliciteerd winnaars van het Klankkleur festival 2024!

Op zondag 10 november 2024 vond de derde editie van het Klankkleur Festival plaats in...

“Het was geweldig om klassieke en moderne muziekstijlen te horen.”

Alexander Wahl, jurylid van het Open Podium tijdens het Klankkleur Festival, deelt zijn ervaringen en...

Zo beleefde een deelnemer de workshop ‘Een muziekprestatie verdient een goede presentatie’

Zo beleefde een deelnemer de workshop ‘Een muziekprestatie verdient een goede presentatie’. In 2025 willen...