“Het is wel spannend, maar we hebben er zin in”

Vocal Group Seven uit Kerkrade zingt bij het openingsconcert van het Klankkleur Festival 2023 samen met de Big Band die onder leiding staat van Dave Vreuls. Seven bestaat uit 14 zangeressen die samen close harmony zingen. Hun muzikaal leider Paul Voncken vertelt hoe zij uitkijken naar deze bijzondere samenwerking.

“De leden van Vocal Group Seven zijn op de eerste plaats vriendinnen. Hun repertoire bestaat vooral uit close harmony en soms pop. Ik kan enorm genieten van hun sound. Als hun muzikaal leider ben ik natuurlijk voortdurend bezig om de lat hoger te leggen. Ik push ze steeds om dat stapje naar een hoger niveau te maken. Soms komen er mooie dingen op ons pad, zoals dit unieke optreden. Normaal gesproken begeleid ik ze van achter het keyboard. Nu is er een Big Band. Dat vinden we fantastisch. Zeker omdat die bestaat uit professionele musici.”

Boost

“Dit concert kan een boost betekenen voor het muzikale zelfbeeld en het ambitieniveau van de dames. Het is een fantastisch podium voor hen om zich voor een groot publiek te presenteren. Ik hoop dat zij straks beter beseffen wat ze muzikaal in huis hebben, want het is een club met potentie. Ook hoop ik dat ze voelen hoe mooi het kan zijn om met professionals en andere amateurmusici samen te musiceren in een ongebruikelijke setting. Dit wordt ons eerste optreden met een Big Band. We hebben wel ooit samengewerkt met andere koren en verschillende harmonieën en fanfares.”

Vocal Group Seven uit Kerkrade met in het midden hun muzikaal leider Paul Voncken.
Vocal Group Seven uit Kerkrade met in het midden hun muzikaal leider Paul Voncken.

‘Limburgers komen naar huis’

“We kijken uit naar dit openingsconcert van het Klankkleur Festival. Ik vind het een heel mooi concept: Om professionals die het al hebben gemaakt in de professionele muziekwereld terug te halen naar Limburg en eenmalig te verbinden met amateurblazers en amateurzangers. We vinden het bijzonder dat we hiervoor zijn gevraagd. Mensen in het circuit, onder andere vanuit de LBM, hebben Vocal Group Seven zien optreden en waren kennelijk zo onder de indruk, dat ze voor dit concept aan ons dachten.”

Spannend

“Het is natuurlijk wel spannend. De zangeressen voelen toch de druk van de professionals die er zijn. Amateurs hebben een langer voorbereidingstraject nodig. Het liefst zouden ze twee tot drie keer repeteren en een fatsoenlijke soundcheck doen, maar dat gaat niet allemaal lukken. Bij dit concert speel je het één keer door met z’n allen en daarna ga je de bühne op. Er zit ook een technische uitdaging bij. Ze zijn gewend om zonder microfoon te zingen, maar die avond gebruiken ze headsets. Dat vraagt wat microfoontechniek. Ook geven we onze sound uit handen. Doordat het geluid naar een mengtafel gaat, kan dat soms anders uitpakken dan je voor ogen hebt.”

Groot publiek

Theater De Oranjerie Roermond heeft plaats voor ruim 750 mensen in het publiek. Maakt dat aantal luisteraars het nog extra spannend? “De dames zijn wel gewend om voor een groot publiek te staan. Ze hebben opgetreden met andere gerenommeerde ensembles in de amateurmuziek, zoals de Mastreechter Staar en de Koninklijke Harmonie Sainte Cécile Eijsden. Daarmee stonden ze in het Theater aan het Vrijthof en op een groot podium op de Amerikaanse begraafplaats in Margraten, voor meer dan 1.000 mensen.”

Zin in

Toch is het optreden met een Big Band van doorgewinterde professionals duidelijk een nieuwe uitdaging. Hoe bereiden ze zich voor op 3 november? “Niet anders dan normaal”, vertelt Paul. “We repeteren elke week twee uur. De Big Band staat onder leiding van trompettist Dave Vreuls. Hij is nu bezig met het programma op te zetten. Ik weet dat wij twee of drie nummers zingen, en Fusion ook. De rest is aan de Big Band. We kijken ernaar uit. Het is wel spannend, maar we hebben er zin in.”

“Persoonlijk kijk ik ernaar uit om een aantal oude bekenden weer te ontmoeten en hen te laten kennismaken met de vrouwen van Vocal Group Seven. Een aantal professionals ken ik nog uit mijn studietijd, of door eerdere samenwerkingen of ontmoetingen. Mooi dat ze voor dit bijzondere concert terugkomen naar Limburg.”

Erbij zijn?

Wil jij dit concert van blaasmuziek en koorzang van Limburgse bodem niet missen? Tickets zijn voor € 10 te koop op de website van Theater De Oranjerie in Roermond.

Vocal Group Seven tijdens een optreden. De foto is gemaakt door Pascal Moors.
Vocal Group Seven tijdens een optreden, met Paul Voncken op de piano. Foto: Pascal Moors.

Meer nieuws

22 juni: gratis workshop Storytelling

Hoe promoot je het concept ‘samen muziek maken’ in het dagelijks leven? Een goed middel...

Koper- én houtblazers gezocht voor Vrijthofconcerten Rieu

Met 400 koper- én houtblazers mooie en indrukwekkende muziek maken waar mensen nog jaren over…

Provinciale bijeenkomst voor ondersteuners

Huis voor de Kunsten Limburg en Stichting Klankkleur Limburg organiseren op donderdag 25 april van…