“Het was een avond van iedereen, voor iedereen”

Slagwerkgroep Eensgezindheid Maasbracht-Beek trakteerde het publiek op een mediterrane concertbeleving vol slagwerkmuziek, blaasmuziek, dans en tapas.

Stel je voor: Je zit in een grote zaal, omringd door zo’n tweehonderd andere mensen. Vlak voor je neus is de dansvloer, waar een man en vrouw de tango dansen, terwijl een marimba-kwartet de bijbehorende muziek speelt. Afgewisseld door een optreden van een koperkwintet dat wordt begeleid door slagwerkers. Ook een rhythm section speelt samen met slagwerkers. Ondertussen geniet je van verse tapas. Dit is géén traditioneel slagwerkconcert. Nee, vanavond ben je beland in een afwisselende concertbeleving in mediterrane sfeer.

Dit is wat Slagwerkgroep Eensgezindheid Maasbracht-Beek in mei 2023 voorschotelde aan haar publiek. Jurjen Daemen is slagwerker en dirigent jeugdfanfare bij Eensgezindheid Maasbracht en vertelt meer over dit project Concierto Perculinario.

Voor eigen publiek

“Een tijdje terug deden we mee aan een concours. Dat is leuk, maar omdat het aan de andere kant van het land is, komt daar geen eigen publiek op af. We wilden iets doen om mensen uit onze eigen omgeving aan te trekken. We merken dat het bezoek aan HaFaBra-concerten afneemt en dat het lastig is om nieuwe jeugdleden aan te trekken. We vroegen ons af: Hoe kunnen we mensen op een andere manier warm maken? Door iets nieuws te doen, ook voor onszelf. We wilden een piekmoment creëren, iets moois om naartoe te werken. Zonder wedstrijdelement, dus iets toegankelijker.”

“Om ons heen zagen we fanfares en harmonieën die themaconcerten geven. Slagwerkgroepen doen dat nog niet zo veel. We dachten: Misschien is dat iets voor ons? Zo kwamen we op het idee om een unieke beleving te geven van lokale muzikanten en dansers, maar ook eten. Alles uit de buurt. Een concert waarbij we dans, blaasmuziek en gitaarmuziek toevoegen aan de slagwerkmuziek en waar meerdere zintuigen worden geprikkeld. In plaats van een traditioneel slagwerkconcert waar een handjevol mensen naar komt kijken.”

Slagwerkgroep Eensgezindheid Maasbracht-Beek trakteerde het publiek op een mediterrane concertbeleving vol slagwerkmuziek, blaasmuziek, dans en tapas.

Verschillende kunstdisciplines

“Binnen onze slagwerkgroep is een commissie die alle concerten regelt en maandelijks bij elkaar komt. Ik zit ook in die commissie. We zijn een half jaar bezig geweest om alles uit te denken en te organiseren. De eerste connecties waren snel gelegd. Ik ken het dansduo Stefan en Eline Cloudt uit Maasbracht nog van de middelbare school en heb gevraagd of ze wilden meedoen. Ze waren meteen heel enthousiast. Zij zijn Nederlands kampioen in de categorie 10-dans en doen normaal gesproken mee aan wedstrijden ver weg, dus ze vonden het leuk om nu voor eigen publiek op te treden. We hebben overlegd welke dansen in latin-stijl zij konden doen. Toen kwamen ze zelf met een paar suggesties. Helaas moesten zij 2 dagen voor het concert afhaken, vanwege een blessure. Zij hebben het dansduo Ted en Daphne kunnen regelen. We hebben ook even samen met Ted en Daphne opgetreden: wij speelden de tango met melodisch slagwerk en zij dansten de tango. Voor hen was het nieuw om op livemuziek te dansen. Het was een heel leuke ervaring voor beide partijen.”

“Binnen onze vereniging hebben we een grote fanfare. Zo kwamen we uit bij een koperkwintet. Zij speelden mee in het werk Brass Connection van Vincent Cox, een spectaculair concertwerk waarin het slagwerk als begeleiding diende van de koperblazers. Om een Zuid-Amerikaanse sfeer neer te zetten, kozen we voor een rhythm section met drumstel, basgitaar, gewone gitaar en piano. Ook deze muzikanten kwamen uit onze eigen vereniging, op de basgitarist na. De tapas zijn verzorgd door Slagerij Wolfhagen. Mijn broer verzorgde met zijn bedrijf Daemen Audiovisual het licht en geluid. Met rode en gele lichtbundels versterkte hij de mediterrane sfeer. Voor de afterparty heb ik Tuna de Maastricht geregeld. Zij spelen traditionele Spaanse gitaarmuziek.”

Dansduo Ted en Daphne

Van iedereen, voor iedereen

“Voor het publiek werkte deze afwisseling verfrissend. Je zit niet naar één vereniging te kijken. Wat me heel erg is bijgebleven, is dat het een avond was van iedereen, voor iedereen. Met elkaar verbonden. De verschillende kunstdisciplines waren complementair en versterkten elkaar. Dat werkt goed voor het publiek en voor ons. Wat ook goed werkte, was dat we aan het begin van het concert als slagwerkgroep de zaal in marcheerden, tussen de mensen door. En dat de dansvloer vlak voor hun neus lag en Ted en Daphne soms op slechts een meter afstand voorbij kwamen. Het was heel leuk om het publiek er op deze manier bij te betrekken.”

“Tijdens de afterparty hoorde ik dat mensen echt laaiend enthousiast waren. Het mooiste vond ik dat ze verbaasd waren over de mogelijkheden van wat ze te zien hadden gekregen. ‘Ik wist niet dat dit kon’, zeiden ze.”

Slagwerkers gezocht

“Dit is een formule die we vaker gaan toepassen. We willen op 25 mei 2024 een soortgelijk concert geven, met een andere insteek. Muzikanten van andere HaFaBra-verenigingen die normaal blaasmuziek maken, krijgen de mogelijkheid om mee te doen aan een slagwerkconcert. We zoeken hiervoor nog enthousiaste, ervaren percussionisten, melodisch slagwerkers en paukenist.”

Speel je orkestslagwerk bij een HaFaBra-orkest en lijkt het je leuk om een keer te musiceren met een slagwerkgroep waarbij slagwerkmuziek centraal staat? Of ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging? En ben je vanaf 16 februari op vrijdagavonden van 19.30-21.30 uur beschikbaar om te repeteren in Maasbracht-Beek? Mail dan vóór maandag 29 januari naar:

Impulsregeling Amateurkunsten 2023

Slagwerkgroep Eensgezindheid kreeg voor dit project een financiële bijdrage uit de Impulsregeling Amateurkunsten 2023. Deze regeling is van 1 maart tot en met 26 juli 2023 uitgevoerd door Stichting Klankkleur Limburg en het Huis voor de Kunsten Limburg. De Impulsregeling Amateurkunsten 2023 is mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg.

Slagwerkgroep Eensgezindheid Maasbracht-Beek trakteerde het publiek op een mediterrane concertbeleving vol slagwerkmuziek, blaasmuziek, dans en tapas.

Fotografie: Marcel Ohlenforst

Meer verhalen

“Onze samenwerking is organisch ontstaan”

Wat betekent samen muziek maken voor Carla Dieteren van Harmonie Melodie der Peel uit Ospel...

“We wisten: we moeten het écht groots aanpakken”

Mannenkoor Venlona is een grote ledenwervingscampagne gestart. Met PR-uitingen, een koorklas en als toetje het...

“Vooral de gezelligheid tijdens de repetities vind ik leuk”

Muziek is Mads Croes (12) met de paplepel ingegoten. Al van jongs af aan houdt...