“We hebben van onze passie onze professie kunnen maken”

“Als ik op zondagavond over de galerij loop en beneden in de zaal de enthousiaste uitlatingen van de muzikanten hoor, die met een drankje in de hand hun ervaringen delen, dan is het Klankkleur Festival geslaagd.”

Aan het woord is Mirjam Waltmans, één van de drijvende krachten van Stichting Klankkleur Limburg die er voor zorgen dat op 3, 4 en 5 november in Theater de Oranjerie zang, slagwerk en blaasmuziek samenkomen in het driedaagse Klankkleur Festival. Met haar antwoord op de vraag ‘wanneer is het festival voor jou geslaagd’ vat ze gelijk samen wat de reden is om een Klankkleur Festival te organiseren: samen muziek maken, ontmoeten, inspiratie opdoen, spanning en ontspanning.

Open Podium en Concertconcours

Het eerste weekend van november is bij de medewerkers van Stichting Klankkleur Limburg al ruim een jaar een roodomcirkelde datum in de agenda’s. Na een eerste succesvolle editie in 2022 was snel duidelijk dat dit muzikale evenement in een behoefte voorziet. De LBM, LBT en VNK-L – verenigd in Stichting Klankkleur Limburg – schreven hun achterban aan om zich aan te melden voor de open podia of het concertconcours.

V.l.n.r. Rob Janssen, Mirjam Waltmans en Wanda van Ast van Stichting Klankkleur Limburg
V.l.n.r. Rob Janssen, Mirjam Waltmans en Wanda van Ast van Stichting Klankkleur Limburg

Gratis workshops

“Daarnaast organiseren we tijdens het festival workshops waarmee we de verenigingen op bestuurlijk en organisatorisch vlak ondersteunen”, vertelt SKL-medewerker Rob Janssen. “Dit doen we in samenwerking met het Huis voor Kunsten Limburg en Rabo ClubSupport. Individuen en verenigingen kunnen zich inschrijven voor bijvoorbeeld ‘Singing Games’ voor kinderen, de inspiratiebijeenkomst ‘Zing MeeR’ of ‘Leden en vrijwilligers werven én binden’. De workshops zijn gratis; we vragen wel aan de deelnemers om zich vooraf aan te melden.”

Openingsconcert

Alsof een Open Podium, Concertconcours en workshops organiseren nog niet genoeg is, wordt het festivalprogramma aangevuld met het openingsconcert ‘Limburgers komen naar huis’. Hier staan professionele musici uit Limburg op het podium met amateurgezelschappen om elkaar én het publiek te inspireren.

Van passie naar professie

Op het kantoor van SKL geven Mirjam Waltmans, Rob Janssen en Wanda van Ast, naast hun reguliere werkzaamheden, vorm aan de algehele organisatie van het Klankkleur Festival. Ook de communicatie over alle activiteiten die tijdens het Klankkleur Festival plaatsvinden hoort daarbij. “We hebben van onze passie onze professie kunnen maken”, lacht Wanda. “Het vergt enige flexibiliteit om hier te werken. Want vergeet niet dat de mensen met wie wij werken, veelal amateurmuzikanten, -koorzangers en vrijwilligers, overdag hun betaalde baan hebben en in de avonduren en weekenden actief zijn in het verenigingsleven.”

Aftellen

Met nog een paar weken te gaan, worden de laatste puntjes op de i gezet. Het draaiboek wordt aangevuld met de definitieve tijdschema’s en podiumplannen, zodat de podiumcrew precies weet wat er per optreden klaargezet moet worden. Presentatrice Dyanne Sleijpen ontvangt de laatste informatie en in de verbouwde Oranjerie worden ruimtes toegekend waar de koren en muziekgezelschappen kunnen inzingen en -spelen en waar de genodigden worden ontvangen. Ondertussen groeit op kantoor de stapel spullen die niet vergeten mogen worden om de dagen vlekkeloos te laten verlopen: alle partituren, de banners, oorkondes, medailles, de te winnen beker en niet te vergeten: de speciale jurytafel, geschikt om in een theater tussen de stoelenrijen te plaatsen.

Ervaar en geniet van de Limburgse muzikaliteit

Als zanger, muzikant of bezoeker zul je weinig merken van al het werk achter de schermen. Voor jou geldt: ervaar en geniet tijdens het Klankkleur Festival van de Limburgse muzikaliteit!

Bekijk het volledige programma van het Klankkleur Festival op 3, 4 en 5 november 2023 in Theater De Oranjerie in Roermond en stel jouw eigen muzikale weekend samen.

1080 x 1080 px_insta

Openingsconcert

Het Klankkleur Festival trapt op vrijdag 3 november af met een spetterend openingsconcert. De Thursday Night Big Band Maastricht onder leiding van Dave Vreuls zorgt, samen met de vocal groups Seven en Fusion en trompettist Ruud Breuls, voor een avondvullend programma. Kaarten voor dit eenmalige gezamenlijke optreden, bestel je voor €10 per stuk op de website van Theater De Oranjerie.

Meer verhalen

“Vooral de gezelligheid tijdens de repetities vind ik leuk”

Muziek is Mads Croes (12) met de paplepel ingegoten. Al van jongs af aan houdt...

Wat betekent samen zingen voor koorlid Djoke?

“Ik hou echt heel veel van musicalmuziek en kleinkunstmuziek. Om dat samen uit te voeren...

Night of Creation: oude cultuur in een nieuw jasje

De Sint Gregoriusvereniging Roermond heeft een cross-over gemaakt van gregoriaanse zang met moderne dans, video...