“Herinneringen maken in de muziek is het mooiste dat er is”

Herinneringen maken in de muziek met de bijzondere mensen die je ontmoet. Dat is het mooiste wat er is, vindt Ruud Breuls. Enkel een opsomming op papier zetten van alle muzikale hoogtepunten die deze breed inzetbare jazztrompettist heeft behaald, zou hem op alle fronten tekort doen. Want naast het feit dat Ruud Nederlands meest gevraagde sessie-trompettist is, is hij vooral een warm mens met een grote passie voor muziek.

De liefde voor lichte muziek

Zoals bij vele Limburgse muzikanten, groeiden Ruud en zijn broers op in een muzikaal stimulerende omgeving. Op zijn negende nam hij al bibberend deel aan zijn eerste solistenconcours, waar hij vervolgens met de beker huiswaarts keerde. Het talent was gezien. De weg naar het conservatorium in Rotterdam was een logische stap in zijn muzikale carrière, om vervolgens na een jaar over te stappen naar het conservatorium in Hilversum, die als eerste (samen met het conservatorium in Zwolle) jazz als studierichting aanbood. Want door de lp’s die zijn broers draaiden en die hij zelf tot in den treure beluisterde en naspeelde, was bij Ruud de liefde voor lichte muziek gegroeid.

IMG_9957 (1)

The sky is the limit

In Hilversum kwam de trompettist in aanraking met alle grote big bands. “Het gevoel dat toen ontstond is nooit meer weggegaan, die passie en dat enthousiasme is er nog steeds”, vertelt Ruud. “De sky was the limit. Naast alle intensieve studio-opnames, speelden we dagelijks livegigs en ’s avonds gingen we nog eens met de band op pad.”

Toch kwam er een moment dat Ruud gedwongen werd stil te staan bij zijn drukke werkzaamheden als trompettist. Ruud: “Het omkeerpunt in mijn leven was, toen ik lipproblemen kreeg. Op dat moment dacht ik: ‘Als ik een goede trompettist word, is dat meegenomen. En als dat niet zo is, is dat ook goed.’ Alles wat ik daarna nog heb gekregen, is een cadeautje. Daar ben ik heel dankbaar voor."

Een oneindige lijst van hoogtepunten

Daarna kwam nog heel veel. De vriendelijke Limburger is te bescheiden om het met veel woorden te benoemen, maar feit is dat hij zowel in de WDR Big Band als in het Metropole Orkest ook de solopartijen voor zijn rekening neemt. Google je zijn naam dan verschijnt een oneindige lijst van samenwerkingen met bekende artiesten en albums waaraan hij heeft meegewerkt. Tijdens ons gesprek laat hij terloops nog vallen dat hij deze week met de WDR  Big Band een aantal concerten gaat geven samen met de orginele band van Prince.

Ruud geniet ervan om op het podium te staan met muzikanten die hij als zijn helden beschouwt: “Spelen met Bob Brookmeyer bijvoorbeeld, is één van mijn highlights. Herinneringen maken in de muziek met de bijzondere mensen die je ontmoet, dat is het meest rijke wat een muzikant kan hebben.”

'Wie sjoon os Limburg is'

Dat neemt niet weg dat hij ook uitkijkt naar zijn optreden op vrijdag 3 november in Theater De Oranjerie in Roermond, samen met de Big Band van Dave Vreuls, ooit een van leerlingen. “Een optreden in Limburg, mijn geboortegrond, is altijd bijzonder. ‘Wie sjoon os Limburg is'", memoreert hij. “Misschien kunnen we daar wel iets mee doen.” Improviseren op muziek zit hen beide immers in het bloed. Op een avond waar het thema ‘Limburgers komen naar huis’ is, zou dat wel eens voor een verrassing kunnen zorgen.

Reserveer je tickets

Ruud Breuls treedt op vrijdag 3 november 2023 op tijdens het openingsconcert van het Klankkleur Festival. Erbij zijn? Koop dan alvast je tickets op de website van Theater De Oranjerie Roermond.

Meer verhalen

“Leren dirigeren bracht mij nog meer enthousiasme voor muziek”

Nadine Maes en Harry Henssen volgden een cursus dirigeren en hebben er geen moment spijt...

“Onze samenwerking is organisch ontstaan”

Wat betekent samen muziek maken voor Carla Dieteren van Harmonie Melodie der Peel uit Ospel...

“We wisten: we moeten het écht groots aanpakken”

Mannenkoor Venlona is een grote ledenwervingscampagne gestart. Met PR-uitingen, een koorklas en als toetje het...